Zastanawiasz się, jak przyrządzić proste i szybkie śniadanie bez mięsa? Oto 3 propozycje na smaczny, bezmięsny poranny posiłek, który przygotujesz w niecałe 15 minut!
1. Omlet z groszkiem
Czas przygotowania: 15 minut
Przepyszny wegetariański omlet z groszkiem to pożywne śniadanie na ciepło, które przygotujesz w zaledwie 15 minut.
Składniki:
- 3 jajka,
- połowa puszki zielonego groszku,
- łyżeczka serka topionego,
- łyżeczka masła,
- sól, pieprz ziołowy.
Dodatkowo: pomidorki koktajlowe, pieczywo
Przygotowanie:
- Groszek odcedź z zalewy i podgrzej z masłem w rondelku.
- Ubij jajka i dodaj do nich odrobinę soli i pieprzu ziołowego.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojony drobno serek topiony i zaraz też dodaj jajka.
- Smaż omlet dopóki jajka lekko się nie zetną, po czym dodaj przygotowany wcześniej groszek. Smaż chwilę i następnie przekręć na drugą stronę, aby lekko dosmażyć omlet.
- Podawaj z pomidorkami koktajlowymi i ulubionym pieczywem.
>> Zobacz też: Jak przejść na dietę wegetariańską? Radzimy!
2. Tosty z mozzarellą i pomidorami
Czas przygotowania: 15 minut
Ten prosty posiłek z pewnością zadowoli podniebienie, a jego przygotowanie zajmie niecałe 15 minut.
Składniki:
- 3 kromki chleba tostowego
- ser mozzarella
- 1 pomidor
- majonez
- ząbek czosnku
- Suszona lub świeża bazylia
Przygotowanie:
- Na kromkach chleba rozetrzyj czosnek, a następnie posmaruj je majonezem.
- Mozzarellę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, pomidory pokrój w plasterki.
- Kromki chleba obficie posyp mozzarellą, na niej rozłóż plastry pomidorów, a na koniec dodaj odrobinę bazylii.
- Tak przygotowane kromki zapiekaj w piekarniku w 180 stopniach przez około 5 minut.
3. Kanapki z pastą ziołowo-czosnkową
Czas przygotowania: 10 minut
Pyszną pastę kanapkową wykonasz w niecałe 10 minut. Najlepiej smakować będzie ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem.
Składniki:
- pełnoziarniste pieczywo, np. grahamki,
- odrobina twarożku,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka majonezu,
- odrobina natki pietruszki,
- przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek.
Przygotowanie:
- Rozgnieć czosnek i wymieszaj z twarożkiem, drobno posiekaną natką pietruszki i mieszanką ziół.
- Pieczywo (jeżeli to bułeczki, przekrój je na pół) posmaruj masłem lub margaryną.
- Na pieczywo obficie nałóż przygotowaną pastę.
Smacznego!
>> Zobacz też: Jak wykorzystać warzywa na patelnię? Dwa sposoby!