Pyszne, tradycyjne wypieki kojarzą się z domem. Każdy powie, że najlepsze drożdżówki na świecie robiła akurat jego babcia. Puszyste, lekkie i słodkie drożdżówki to dla wielu smak dzieciństwa. Zwłaszcza teraz, kiedy zbliża się lato i sezon na wspaniałe letnie owoce, nachodzi nas ochota na wypieki. Poznaj nasz przepis na drożdżówki jak u babci. 

Ciasto na drożdżówki 

Do zarobienia ciasta na idealne drożdżówki będziesz potrzebować następujących składników: 

  • 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550),
  • 250 ml letniego mleka,
  • 2  jajka,
  • 30 g masła rozpuszczonego i wystudzonego,
  • 40 g cukru,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Zacznij od zrobienia rozczynu drożdżowego. Do dużej miski rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz szczyptę soli, całość zalej letnim mlekiem i wymieszaj. Miskę przykryj bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże mogły zacząć pracować. Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę składników (pomijając jeszcze masło) i wymieszaj pobieżnie całą masę. Gdy składniki wstępnie się połączą, stopniowo dolewaj rozpuszczone masło, aż tłusty płyn wchłonie się w ciasto, a masa stanie się jednolita. 

Wyrabiaj ciasto ręcznie na blacie podsypanym mąką, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto odłóż pod przykryciem w ciepłe miejsce na około pół godziny, by wyrosło. Po tym czasie należy je odpowietrzyć, czyli przez chwilę zagnieść na nowo, by popękały w nim duże pęcherze powietrza. Dzięki temu ciasto będzie lepiej trzymało swój kształt i będzie delikatniejsze. Po odpowietrzeniu wystaw masę na kolejne 30 minut. 

Po procesie wyrastania ciasto wyłóż na podsypany mąką blat, uformuj z niego wałek o grubości mniej więcej przedramienia i podziel go na 10 do 14 równych części, w zależności od tego, jak duże drożdżówki chcesz upiec. Z części uformuj kulki i po raz kolejny odstaw do wyrośnięcia pod ściereczką. Po 10 minutach wyłóż drożdżówki na blaszkę, wypełnij wybranym przez siebie nadzieniem i posyp kruszonką. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. 

Nadzienie do drożdżówek

Każdy lubi w drożdżówce coś innego, najczęściej pojawiają się w nich sezonowe owoce, takie jak rabarbar, truskawki, jagody czy wiśnie. To najbardziej klasyczny wariant drożdżówek. 

Wskazówka: By bardzo soczyste owoce nie topiły się w cieście, obtocz je delikatnie w mące. 

Krem budyniowy

Do wykonania kremu budyniowego potrzebne będą Ci tylko saszetka budyniu, mleko i masło. Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu, dodając jednak tylko ⅔ zalecanej ilości mleka, by był gęstszy. Do gorącej masy dodaj dwie łyżki masła i wymieszaj. Takim kremem możesz wypełnić drożdżówki, ale też na przykład eklerki. 

Masa serowa

Do masy serowej potrzebujesz wiaderko mielonego twarogu, dwa żółtka, cukier puder i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Do sera z wiaderka dodaj żółtka i utrzyj na jednolitą masę. Dosyp cukier według uznania i dodaj trochę skórki pomarańczowej. Taką masę koniecznie zapiekaj razem z drożdżówkami, z uwagi na to, że zawiera surowe jajka.

Przepis na najlepszą kruszonkę

Kruszonka to bardzo prosta sprawa, którą bardzo łatwo zepsuć. Kluczem do dobrej i chrupiącej kruszonki jest użycie zimnego masła. Masło, cukier i mąkę połącz ze sobą w równych proporcjach. Niektóre przepisy podają, aby dodać mniej cukru, ale to właśnie on sprawia, że kruszonka jest chrupiąca. Rozetrzyj składniki w dłoniach, by powstały grudki wielkości kamyków. Tak przygotowaną kruszonkę wysyp na nadzienie drożdżówek i zapiecz. 

Drożdżówki to idealny deser zarówno dla najmłodszych, jak i dla dorosłych. Lato to świetny czas, aby nacieszyć się wypiekami z sezonowymi owocami. Nie ma przyjemniejszego uczucia niż zjedzenie na tarasie śniadania składającego się z drożdżówki własnego wypieku i pysznej kawy. 

Napisz komentarz