Nowoczesne gotowanie wymaga poszukiwania nowych rozwiązań i propozycji. By przyciągnąć klientów do swojej restauracji musi ona wyróżniać się jakością oraz innowacyjnością serwowanych potraw. Nowoczesne technologie pozwalają na przygotowywanie jedzenia w zupełnie inny sposób niż dotychczas. Zobacz, z jakich urządzeń korzystają lokale gastronomiczne na miarę XXI wieku.
Sous-vide, z francuskiego oznacza w próżni. Ta metoda gotowania potraw w szczelnie zamkniętej plastikowej torebce pochodzi z Ameryki i została po raz pierwszy opisana już w 1799 roku. Została odkryta na nowo przez francuskich inżynierów w połowie lat 60 XX wieku. W obecnych czasach metoda Sous-vide przeżywa swój ogromny renesans, między innymi za sprawą królowej polskiej gastronomii, Magdy Gessler, która bardzo rekomenduje gotowanie próżniowe w swoich programach. Metoda sous-vide zakłada gotowanie potraw przez długi czas w niskiej, jak na przygotowywanie jedzenia temperaturze. Gotowanie sous-vide trwa od 60 minut nawet do 48 godzin i przebiega w temperaturze od 55 do 70 stopni Celsjusza, w zależności od przygotowywanego produktu. Dzięki temu najlepiej zachowuje się smak i jakość produktu, a także jego wartości odżywcze. W czasach, kiedy konsumenci coraz większą uwagę przykładają do jakości i sposobu przygotowania potraw, inwestycja w sprzęt do gotowania próżniowego Hendi jest naprawdę niezwykle opłacalna.
Restauracje działające przy hotelach oraz śniadaniownie bardzo często muszą przygotować duże ilości jedzenia. Niestety często wiąże się to z poważnym uszczerbkiem na jakości przygotowywanych potraw. Nieodpowiednie sprzęty kuchenne sprawiają, że zrobienie śniadania dla dużej ilości osób jest praktycznie niemożliwe, w efekcie czego pierwsze porcje są zimne, zanim jeszcze z kuchni wyjdą kolejne. By uniknąć takiej wpadki w lokalu gastronomicznym, warto zakupić sprzęty profesjonalne, które pozwalają przygotowywać ogromne ilości jedzenia w krótkim czasie. Na przykład uchylna patelnia elektryczna Stalgast umożliwia przygotowanie jajecznicy ze stu jaj w bardzo szybkim tempie. Również podgrzewanie potraw będzie łatwiejsze dzięki zastosowaniu takiej patelni. Dla zadowolenia gościa restauracji czas wydawania zamówionych potraw jest niezwykle ważny, dlatego zainwestuj w profesjonalne sprzęty kuchenne dla gastronomii.
Niestety wiele restauracji, wzorem schematów utartych w czasach PRL-u, nadal korzysta z lodówek przeznaczonych do użytku domowego. Niestety, nie jest to standard, jaki pozwala na naprawdę długie zachowanie świeżości, jakości i przede wszystkim bezpieczeństwa potraw. Oczywiste jest, że nie wszystko sprzedaje się w restauracji w ten sam dzień, w który zostało przygotowane. Przechowywanie potraw w restauracji musi przebiegać ściśle według zasad wyznaczonych przez SANEPID, aby pozostały one świeże i bezpieczne dla klientów. Restauracyjna kuchnia powinna być wyposażona w szafy chłodnicze i lodówki o standardzie przemysłowym, które kupisz na stronie https://gastro-pol.pl/.
Prowadzenie lokalu gastronomicznego to wielka odpowiedzialność. Jako właściciel odpowiadasz za zadowolenie swoich gości oraz wysoką jakość przygotowywanych potraw. Muszą one być smaczne, wyjątkowe, zdrowe oraz przechowywane w bezpiecznych dla żywności warunkach. Jeśli Twój lokal jest wyposażony w odpowiedni sprzęt, to już połowa sukcesu. Zadbaj o to, by do Twojej restauracji chciało się wracać!
Zdjęcie główne artykułu: Designed by Freepik