Nadmiar niewykorzystanego mięsa dobrze jest zamrozić, aby móc je wykorzystać ponownie, a nie spisywać na straty. Problemem może okazać się jego szybkie przygotowanie do dalszego gotowania. Jak rozmrozić mięso? Jest na to kilka sposobów!
Pamiętaj o tym, że wkładając mięso do zamrażalnika, powinno być ono już poporcjowane. W innym przypadku, może być bardzo trudno rozdzielić jeden plasterek schabu od drugiego czy filety z kurczaka na mniejsze porcje.
Często wykłada się mięso na blat, aby po prostu osiągnęły temperaturę pokojową. Nie jest to dobra praktyka, ponieważ zbyt długie przebywanie surowego mięsa w ciepłym pomieszczeniu, może powodować rozwój bakterii. Jeśli korzystasz z tej metody, kontroluj mięso i w odpowiednim momencie przełóż je do lodówki.
Aby szybko odmrozić mięso, możesz je zanurzyć w wodzie. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby wymieniać ją co pół godziny. Woda musi być też zimna.
Najlepszym sposobem jest włożenie mięsa prosto z zamrażarki do lodówki. Jest to jednak metoda dość wolna, dlatego lepiej zaplanować ją z wyprzedzeniem. Takie mięso może się rozmrażać nawet kilkanaście godzin.
Mięsa nie wolno też zamrażać ponownie, dlatego koniecznie po odmrożeniu, musisz poddać je obróbce termicznej.